Кутрета – Филип Флориан
Около стените на древна римска крепост, намираща се в румънско градче, са открити кости. Оказва се, че това е масов гроб. Случаят добива популярност, а полиция и археолози започват да разследват находката. Появяват се и бивши политически затворници, според които откритието е масов гроб от времето на комунизма. В градчето пристигат дори аржентински антрополози, които да извършат датиране на костите. В процеса на изследване на скелетите се оказва, че масово липсват кутретата от ръцете.
Суетнята около находката ни сблъсква с различни герои – млад археолог, който страда от язва, но пък открива любовта, леля Паулина, неговата хазяйка, отец Онуфрий – бивш политически затворник, който винаги ходи с шапка, един фотограф, който припечелва, правейки снимки на туристите с камилата Аладин и още и още.
Романът е като едно лутане между минало и настояще. Авторът ни представя историите и настоящето на различни хора, които имат някакво отношение към градчето и археологическата находка. Всъщност за Филип Флориан костите са само нишката, която свързва неговите герои. Той сякаш е искал да ни разкаже какво се е случило и се случва на тях, а находката край крепостта няма особено значение.
Читателят очаква някаква завръзка, но всъщност получава разпилени истории, при това в твърде труден за четене стил. Дори пряката реч в този роман е представена като непряка. Това води понякога до абзаци, дълги близо две страници, които определено не благоприятстват лекотата на възприемане на произведението.
Романът ми вървеше трудно. Надявах се, че нещо ще се случи, но уви очакванията ми бяха напразни. Успях да го дочета най-вече заради малкия му обем – под 200 страници. Все пак историята на Онуфрий е наистина любопитна, но първият ми опит с румънска литература не беше никак впечатляващ.

Оценка: 2
Скала на оценките:
6 – шедьовър, 5 – страхотно попадение, 4 – задължителна за четене, 3 – струва си да бъде прочетена, 2 – нищо особено, 1 – загуба на време

Коментари

Популярни публикации от този блог

Възгледите на един хейтър за... банкетната култура*

ПРИЯТЕЛСТВО

All Eyez on Me (2017) - рецензия