Флорънс и Джайлс – Джон Хардинг
История, разказана от името на Флорънс – момиче, живеещо в имението на чичо си – Блайт Хаус. Останала без родители, тя е поверена на грижите на прислугата на имението. Според чичо ѝ жените не трябва да са грамотни и затова, въпреки наличието на огромна библиотека, на Флорънс е забранено да се учи да чете. Тя обаче е привлечена от книгите и тайно от всички опознава света на буквите и се влюбва в него. Нейното братче Джайлс, напротив, е изпратено в училище, където трябва да получи образованието си. Малкото момче не се справя добре и в крайна сметка за радост на сестра си, която го обича много, е принудено да се върне вкъщи. За да продължи Джайлс с уроците е наета гувернантка – госпожица Уитакър, която обаче умира при инцидент в близкото езеро.
Животът в Блайт Хаус става напълно различен, когато пристига новата гувернантка госпожица Тейлър. Тя променя изцяло порядките в къщата, обсебва Джайлс и го откъсва от сестра му. Флорънс става свидетелка на страховити неща, но е решена да се справи със злата гувернантка и да спаси братчето си. Проблемът е, че не може да разчита на никой освен себе си и евентуално на болнавото момче от съседното имение на име Тео, което е влюбено в нея и ѝ пише стихове.
Готическа история като по учебник – мрачно имение, родови тайни, скрити местенца, тайни коридори, огледала, които те гледат, серия от събития, които карат читателя да потръпне, сякаш дочул скърцането на старите дървени стъпала в полунощ. 
Подобно на Дървото на лъжите и тази книга е предназначена по-скоро за младата аудитория. Mоже да се включи в някаква категория, обособена като тийн хорър. Флорънс и Джайлс, обаче, ми допадна повече. Освен, че е по-мрачна и страховита, допълнителен чар добавя и начинът, по който авторът разказва историята от името на Флорънс, използвайки измислени от нея думи.
Няма да загубите нищо ако решите да поскитате из мрачните коридори на Блайт Хаус и заедно с Флорънс издърпате томче от прашната библиотека. Само се пазете от огледалата, защото те виждат много повече, отколкото си мислите.
Ако пък имате деца в ранна тийн възраст, това е една отлична възможност да навлезат във вълнуващия свят на хоръра.

Оценка: 3
Скала на оценките:
6 – шедьовър, 5 – страхотно попадение, 4 – задължителна за четене, 3 – струва си да бъде прочетена, 2 – нищо особено, 1 – загуба на време

Коментари

Популярни публикации от този блог

Възгледите на един хейтър за... банкетната култура*

ПРИЯТЕЛСТВО

The Killing of a Sacred Deer (2017) - рецензия