Ивановски скален манастирАко пътувате в района на Русе добра идея е да посетите Ивановския скален манастир. Намира се на около 25 километра от Русе. Подминавате село Иваново и след още 5 километра по асфалтиран път се достига до паркинг, който е изходната точка за разходката.
Манастирът е основан в началото на XIII в. и представлява комплекс от скални църкви със запазени стенописи.
Ние посещаваме единствено църквата Св. Богородица, тъй като се оказва, че другите църкви от комплекса не са отворени за посещение, най-вероятно поради съображения за сигурност на туристите.

До църквата Св. Богородица може да се стигне по два начина. Да се изкачим по стъпала водещи директно до нея или да минем по обходна пътека, която предлага хубави гледки. Избираме да се качим по пътеката, а после да слезем по стълбите.  Изкачването отнема петнайсетина минути, но гледките наистина си струват. Спираме няколко пъти да се любуваме на природата и да направим снимки. Каньонът на река Русенски Лом е интересно и красиво място и съм сигурен, че си струва да му бъде отделен един ден за по-сериозно разглеждане.

Сегашният вход на църквата е правен допълнително. До оригиналния вход е водела дървена стълба, която отдавна е паднала. Сега оригиналният вход е превърнат в малка тераска, която виси на височина от около 30 метра. Първото стъпване на тази тераса е леко напрягащо заради височината и твърде ниския парапет, но пък гледката и самото усещане си струва. Когато погледнем в дясно по диагонал от нас в далечината се виждат и скалите, където за разположени и другите църкви, за които уредникът ни казва, че в момента не са достъпни.
Църквата е богато украсена със стенописи. Миналите векове, природните явления и човешката ръка са оставили отпечатъка си върху тях, но все пак голяма част от стенописите са запазени. Тук може да се види нарисувана и Тайната вечеря, при това повече от 100 години преди шедьовъра на Леонардо. Впечатление прави, че очите на много от нарисуваните лица са изтрити. Уредникът ни обяснява, че това е направено от иманярите, които са вилнели тук през вековете. По този начин те се надявали, че светците няма да ги видят как оскверняват святото място. Следи от иманярска дейност има и по тавана и по стените, където е разбивано в търсене на скрито съкровище.  Уредникът е много отзивчив, разказва ни за църквата, отговаря на въпроси. Мястото определено е интересно. Виждал съм снимки и от другите църкви, които явно допреди няколко години са били достъпни и биха направили пълноценна обиколката в района. Все пак се наслаждаваме на това, което можем да видим, като посещението отнема около час.
Интересно място, като цяло районът на Русенски Лом изглежда обещаващо и един ден пак ще се върнем за да го опознаем по-подробно.
Работното време на Ивановския скален манастир е всеки ден от 9:00 до 18:00 часа. През месеците от декември до февруари не работи, а през ноември и март работи в зависимост от атмосферните условия и е добре предварително да се обадите за да не останете неприятно изненадани. Входната такса е 5 лева, като за учащи тя е 2 лева.
Enjoy the ride!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Възгледите на един хейтър за... банкетната култура*

ПРИЯТЕЛСТВО

The Killing of a Sacred Deer (2017) - рецензия